Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

Castrum održava ukupno 66 dječjih igrališta u gradu

Objavljeno 01.10.2020. u 11:47 AM

GRADSKIM NOVCEM SE UREĐUJU, VANDALI IH UNIŠTAVAJU!

Na novom dječjem igralištu u Ulici Jurja Žakna vandali su na antistres podlozi palili iglice i travu ljepilom, čime su oštetili vrlo vrijednu antitraumatsku podlogu. Na igralištu Monvidal skinut je vijak s jednog igrala i zavidan u sajlu, oštrih bridova mogao je i ozlijediti dijete u igri. Na igralištu u Škatarima polomljeni su nosači njihaljke, dok su igrala na Busoleru išarana neprimjerenim porukama.

Početak rujna i prva školska zvona za pulske mališane tradicionalno označe kraj razdoblja cjelodnevnog uživanja u ljetu i aktivnostima na otvorenom te povratak školskim i predškolskim obvezama i radnim zadacima. Vremena za igru, naravno, uvijek se pronađe, no dolaskom jeseni ono razdoblje koje se može provoditi izvan kuće svakim danom sve je kraće. Broj sunčanih sati sve je manji pa mališani, između nastave i obaveza, svaki trenutak pokušavaju iskoristiti za igru i razonodu na otvorenom.

Redovno održavanje

Dječja igrališta i parkovi dječje su oaze slobode pokreta, smijeha, veselja, bilo da se nalaze u vrtićima, školama ili nekom od gradskih naselja. O svima njima u Puli brinu posebno certificirani djelatnici za održavanje dječjih igrališta pulskog trgovačkog društva Castrum Pula 97 temeljem ugovora sklopljenog s Gradom. Oni održavaju ukupno 66 dječjih igrališta smještenih unutar 16 gradskih mjesnih odbora te 13 dječjih igrališta u sklopu dječjih vrtića kao i dva parka za pse.

Od uvođenja protuepidemijskih mjera u travnju, s obzirom na rizik prijenosa koronavirusa, kada su dječja igrališta gotovo mjesec i pol dana stavljena izvan uporabe pa dalje tijekom ljetnih mjeseci osposobljeni djelatnici provodili su redovne aktivnosti koje uključuju redovne dnevne obilaske, dokumentiranje i saniranje oštećenja, izvodili su bravarske, stolarske, ličilačke i ostale zahvate neophodne za uklanjanje kvarova i nedostataka, prali podloge i sprave te kosili vanjske i unutarnje površine igrališta, a sve da bi uredna i tehnički ispravna dočekala najmlađe koji su zasigurno željno iščekivali nadoknaditi igru i zabavu.

Od značajnih investicija i rekonstrukcija istaknimo dječja igrališta u Marulićevoj, Koparskoj, Nazorovoj, Zeleniki, Monte Zaru, Trgu žrtava fašizma i De Francheskijevoj ulici, gdje su djelatnici Castruma obavili generalne sanacije drvenarije, tobogana, klackalica, ljuljački te antitraumatskih podloga. Sanacija klackalica provedena je na dječjim igralištima u Voltićevoj, Bruna Kosa, Jurja Žakna, Trsinama i Parku Franje Josipa, dok dječje igralište u Vitezićevoj krasi nova ograda veselih boja. Svakodnevno, uključujući i dežurstva subotom, djelatnici Castruma obilaze i provjeravaju ispravnost i sigurnost sprava i igrala te ostalu prateću infrastrukturu poput zaštitne ograde, klupa, podloga, znakova s uputama i ostalog kako bi sigurnost djece bila na visokoj razini i ne bi bila ničim ugrožena.

Ograničen budžet

Kako bi se mališanima osiguralo poticajno i sigurno mjesto za igru, vrlo je bitna kvalitetna komunikacija sa sugrađanima.

- Zahvaljujemo se sugrađanima koji nam putem raznih kanala komunikacije ukazuju na mjesta i sprave koje je potrebno sanirati, ali i investirati te ih pozivamo da se i nadalje javljaju i predlažu. Vjerujem da je svima jasno da su sredstva uslijed epidemije koronavirusa ograničena i toj činjenici se moramo prilagoditi te je stoga bitno da imamo dobru komunikaciju posebno s roditeljima kako bi prioritetno riješili ono što je njima najbitnije. Također je vrlo važno da odgovornim ponašanjem čuvamo gradsku imovinu u interesu zaštite dječje sigurnosti i da bi i buduće generacije mogle uživati u očuvanim igralištima, kaže pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 Aleksandar Matić.

Ističe da se, nažalost, u posljednje vrijeme djelatnici zaduženi za održavanje dječjih igrališta susreću s brojnim devastacijama nastalim kao posljedica vandalizma i kroničnog deficita kućnog odgoja koji se i tako manifestira kod obijesnih pojedinaca.

Unatrag nekoliko dana na novom dječjem igralištu u Ulici Jurja Žakna vandali su na antistres podlozi palili iglice i travu ljepilom, čime su oštetili vrlo vrijednu antitraumatsku podlogu. Na dječjem igralištu Monvidal skinut je vijak s jednog igrala i zavidan u sajlu, odnosno špagu penjalice u obliku piramide. Kako su bridovi vijka iznimno oštri, tako nije samo igralo devastirano, već je i napravljena opasna zamka na kojoj se vrlo lako moglo ozbiljnije ozlijediti dijete u igri. Prošloga tjedna na dječjem igralištu u Škatarima polomljeni su nosači njihaljke, dok su igrala na dječjem igralištu na Busoleru išarana porukama neprimjerenog sadržaja.

Zajednička imovina

- Najoštrije osuđujemo svaki oblik devastacije i otuđenja gradske imovine i apeliramo na svijest građana. Ovakav oblik neprimjerenog ponašanja pojedinaca nije prihvatljiv. Svaka kuna koju Grad Pula uloži u sanacije koje su posljedica vandalizma, izgubljena je kuna koja se mogla i trebala uložiti u korisne svrhe. U obvezi smo čuvati imovinu za buduće generacije te stoga apeliram na sugrađane da ne uništavaju gradsku, zajedničku imovinu i prostore namijenjene za boravak djece i mladih, poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Kao i do sada, poručuju nadležni, Grad Pula i trgovačko društvo Castrum Pula 97 adrese su na koje se građani mogu obratiti ukoliko imaju bilo kakva pitanja vezana za dječja igrališta. Isto tako prijedloge vezane uz daljnje uređenje gradskih dječjih igrališta te sanaciju postojećih oštećenja građani mogu uputiti Castrumu na e-mail igralista@castrum-pula.hr ili pozivom na broj telefona Castruma 052/535-710.

Povratak na novosti