Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

Energetskom obnovom stanari ostvarili značajne uštede na troškovima energenata

Objavljeno 17.08.2020. u 09:58 PM

Energetskom obnovom podiže se kvaliteta stanovanja naših sugrađana u višestambenim zgradama, ali i boravak korisnika u poslovnim odnosno javnim zgradama. Obnovom stvaramo ugodniju sredinu za naše sugrađane, a naposljetku i goste koji obilaze centar grada, kaže Aleksandar Matić, direktor Castruma

S prvim danom rujna kreće zaprimanje prijava na program energetske obnove obiteljskih kuća koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru. Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, s do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Radi se o nastavku projekta kroz koji su kroz razne programe energetski obnovljene brojne kuće i stambene zgrade širom Hrvatske. Kad su zgrade u pitanju Vlada Republike Hrvatske je u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja 2014. godine donijela Program energetske obnove višestambenih zgrada s ciljem obnove što većeg broja zgrada i smanjenja potrošnje energije u kućanstvima. Pulska tvrtka Castrum Pula 97 koja se bavi upravljanjem zgradama prepoznala je provođenje postupka energetske obnove višestambenih i javnih zgrada obzirom smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje rezultira ne samo energetskim i financijskim uštedama, već i boljom kvalitetom korištenja prostora.

Najosjetljivija kategorija
Uz sufinanciranja Fonda realizirano je niz projekata, od kojih nekoliko značajnijih i u zoni zaštite kulturno povijesne cjeline Grada Pule za što je bilo potrebno ishodovati posebne uvjete prije izrade same projektne dokumentacije kao i potvrdu glavnog projekta energetske obnove prije prijave na Poziv. Takvi objekti spadaju u najosjetljiviju i najzahtjevniju kategoriju energetske obnove.

Jedna od tih zgrada je višestambena zgrada na adresi Giardini 14 koja se obnavljala od rujna do prosinca 2015. godine. Vrijednost investicije iznosila je 1,24 milijuna kuna od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 40 posto, odnosno 500 tisuća kuna. Sukladno uvjetima konzervatora izvršena je rekonstrukcija kompletnog krovišta koji je izoliran sa unutarnje strane. Dvorišno pročelje obloženo je kamenom vunom. Stara je stolarija zamijenjena energetski učinkovitom dok je prednje pročelje prema konzervatorskim uvjetima na novo ožbukano klasičnom žbukom sa svim profilacijama i razdjelnim vijencima. Nakon dovršetka obnove ušteda energenata iznosi 64 posto u odnosu na prethodno stanje.


Obnovljena je i poslovna javna zgrada na adresi Sergijevaca 2, odnosno Forum 8. Taj je projekt realiziran od ožujka do srpnja 2016. godine i vrijednost mu je bila 2,8 milijuna kuna. Uz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je za realizaciju tog projekta platio milijun kuna, odnosno 40 posto opravdanih troškova, sufinancirali su ga i Ministarstvo turizma i Grad Pula. Kako je i ova poslovna zgrada grada pod zaštitom konzervatora energetska obnova provela se oblaganjem unutarnjih zidova termoizolacijskim materijalima jer prema uvjetima konzervatora nije dopušteno oblaganje vanjske ovojnice. Zamijenila se stolarija te se obnovio krov i izolirao s unutarnje strane, te je ostvarena ušteda energenata od 78 posto. Od listopada 2018. do svibnja prošle godine obnovljena je kutna zgrade koje se nalaze na adresi Istarska 17 i 19, te Amfiteatarska 8, Puljanima poznata kao doktorska zgrada kod Arene. Zgrada je dobila novo pročelje i krov te je u cijelosti i energetski obnovljena što je suvlasnicima donijelo uštedu od oko 56 posto toplinske energije za grijanje i hlađenje. Vrijednost investicije iznosila je 2,6 milijuna kuna, a sufinanciranje Fonda iznosilo je 1,2 milijuna kuna.

Pripremljeni projekti
U Castrumu sad očekuju objavu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ za koji imaju spremne projekte za Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula te za poslovnu zgradu Forum 2 i 3. Projektantska vrijednost pojedinačnih investicija koji uključuju obnovu vanjske ovojnice, modernizaciju sustava grijanja i hlađenja, izmjenu sustava rasvjete te daljinsko očitanje energije iznosi 9 milijuna kuna bez PDV-a. „Energetskom obnovom podiže se kvaliteta stanovanja naših sugrađana u višestambenim zgradama ali i boravak korisnika u poslovnim odnosno javnim zgradama. Kroz model energetske obnove osiguravaju se značajna bespovratna sredstva iz fondova EU   te smanjenjem troškova za režije rezultira energetskim uštedama, a samim modelom obnove povećava se vrijednost nekretnina. Obnovom stvaramo ugodniju sredinu za naše sugrađane, a naposljetku i goste koji obilaze centar grada. Pritom naglašavam kako je Grad Pula još 2009. godine pokrenuo projekt "Dolcevita" u kojem, zajedno s pulskom Turističkom zajednicom i suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada na području grada Pule, s ciljem očuvanja bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa“, kaže direktor Castrum Pula 97 Aleksandar Matić.

Povratak na novosti