Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

God. ulaganje Grada Pule prelazi milijun kuna: Investicije u dječja igrališta i bivši Pionirski dom

Objavljeno 18.12.2019. u 07:16 AM

Pula ima 66 dječjih igrališta unutar 16 gradskih mjesnih odbora, dok ih je još 13 u sastavu vrtića kojima je osnivač Grad

Uz rekonstrukciju brojnih gradskih cesta i križanja, ove jeseni puno se ulaže i u obnovu i izgradnju dječjih gradilišta kako bi spremna dočekala novu sezonu igre na otvorenom. Na području Pule uređeno je 66 dječjih igrališta, unutar 16 gradskih mjesnih odbora, dok ih je još 13 u sastavu vrtića kojima je osnivač Grad. Za redovito održavanje igrališta ove godine osigurano je 600 tisuća kuna, a uključujući izradu projektne dokumentacije, nabavu nove opreme i izvođenje radova, iznos godišnjih izdvajanja prelazi milijun kuna. O igralištima skrbi gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97.

Novo igralište na Hidrobazi

Uređenju dječjih igrališta, kažu u Gradu Puli, pristupa se kontinuirano, kako u sklopu gradskih programa, tako i temeljem zahtjeva građana putem svojih mjesnih odbora. Prijedloga je puno, a s realizacijom se već krenulo na brojnim lokacijama od kojih je trenutno najvidljivija ona među takozvanim plavo-žutim zgradama u Ulici Jurja Žakna. Cjelovitom rekonstrukcijom vrijednom milijun kuna, koja treba biti završena do kraja godine, taj će prostor dobiti brojne nove sadržaje i sprave. Uređenje uključuje i mjestimičnu obnovu postojećih pješačkih staza od kulir i granitnih ploča, proširenje zone za igru, ugradnju višebojne antistres podloge, postavljanje novih klupa, stolova i koševa za smeće, sadnju zelenila i završno uređenje terena.

Nova je ograda na dječjim igralištima u Viškoj i Benčićevoj ulici, a slijedi zamjena igrala na Novoj Verudi. Što se planova tiče, izrađena su idejna rješenja za novo dječje igralište u Zahtilinoj ulici te za cjelovitu rekonstrukciju igrališta "Antena" na Partizanskom putu, a u izradi je glavni projekt za rekonstrukciju igrališta u Krležinoj ulici. U sklopu redovnog održavanja, sanirana je vododerina te postavljene antistres podloge na dječjem igralištu u Gortanovoj uvali. Antistres podloge popravljene su i na Trgu žrtava fašizma te drvenarija na igralištima na Monte Zaru, Monvidalu, u Kochovoj, Parku Franje Josipa i drugdje.

U narednom periodu planira se urediti igralište uz Ulicu Orbanin na području MO Busoler. Ogradit će se te nivelirati i urediti podloga, pri čemu će se zadržati prirodni materijali. Kroz prijavu za sufinanciranje Ministarstva turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u ovoj godini, planirano je i uređenje novog dječjeg igrališta na Hidrobazi.

- Neovisno što kao grad nosimo prestižnu titulu Grada prijatelja djece, ulaganje u sadržaje za mališane oduvijek je naše opredjeljenje. Obnavlja se i Dječji kreativni centar koji će našim najmlađima osigurati najviše standarde za razvoj njihove kreativnosti i maštovitosti, kaže pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Pionirski dom

Za rekonstrukciju zgrade bivšeg Pionirskog doma, procijenjenu na 8,7 milijuna kuna, čak je 2,7 milijuna bespovratnih sredstava stiglo iz EU-a, preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a djeca bi se u obnovljene prostore trebala vratiti u listopadu iduće godine.

- Ovakav model obnove jedinstvena je prilika kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU-a i smanjujemo teret na gradskom proračunu, a cilj je i energetska ušteda od oko 67 posto te manji režijski troškovi. Te uštede, naravno, znače i više novca za daljnje podizanje društvenog standarda naših najmlađih, kaže pročelnik Ureda grada i direktor društva Castrum Pula 97 Aleksandar Matić. Poziva roditelje da i dalje budu aktivni sudionici te da svoje prijedloge za uređenje gradskih dječjih igrališta i sanaciju postojećih upute društvu Castrum.

>> LINK NA ČLANAK <<

Povratak na novosti