Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

Gradsko društvo Castrum održava 80 igrališta za djecu u Puli

Objavljeno 23.06.2020. u 08:28 AM

Grad Pula je u posljednjih pet godina uložio više od sedam milijuna kuna u izgradnju i održavanje dječjih igrališta te planova za daljnja uređenja ne nedostaje, ali će ipak neka bolja vremena za kompletnu izgradnju pričekati igrališta na Velom Vrhu, u Kapelerima i Zahtilinoj ulici.

Dječja igrališta, mjesta gdje se otkriva vlastita snaga, razvija samopouzdanje i stvaraju nova prijateljstva, dječje su oaze energije i smijeha u naseljima, parkovima, vrtićima, školama. Igra je osnovno pravo i potreba svakog djeteta koje kroz igru razvija svoje motoričke, kognitivne i socijalne vještine te potiče kreativnost i maštu. Za bezbrižnu igru mališana brinu posebno certificirani djelatnici za održavanje dječjih igrališta pulskog trgovačkog društva Castrum Pula 97 temeljem ugovora s Gradom Pula.

Svakodnevne provjere

Castrum održava ukupno 67 dječjih igrališta smještenih unutar 16 gradskih mjesnih odbora te 13 dječjih igrališta u sklopu dječjih vrtića kao i dva parka za pse. Svakodnevno, uključujući i dežurstva subotom, obilaze i provjeravaju ispravnost i sigurnost sprava i igrala te ostalu prateću infrastrukturu poput zaštitnih ograda, klupa, podloga, znakova s uputama i ostalih elemenata kako bi sigurnost djece bila na visokoj razini i ne bi bila ničim ugrožena.

U posljednjih godinu dana djelatnici Castruma proveli su kompletno ograđivanje dječjih igrališta drvenom šarenom ogradom vlastite proizvodnje na igralištima u Viškoj ulici, kao i igralištu Orbanin Moncanor. U Gortanovoj uvali saniran je dugogodišnji problem vododerine pored tobogana i postavljena je antitraumatska gumena podloga. Kompletna sanacija drvenih sprava provedena je na dječjim igralištima u Benčićevoj, Nazorovoj, Kosovoj, Marulićevoj i Voltićevoj ulici te na Monvidalu, Iliriji Valica, Kašćunima i Baližerki.

Kako bi se mališanima osiguralo poticajno i sigurno mjesto za igru, vrlo je bitna kvalitetna komunikacija sa sugrađanima koji ukazuju na segmente u koje je potrebno sanirati ali i investirati.

- I ovom prilikom pozivam sve naše sugrađane da se jave u Castrum, predlože, ukažu na nešto što se može napraviti. Vjerujem da je svima jasno da su sredstva uslijed epidemije koronavirusa ograničena i toj činjenici se moramo prilagoditi te je stoga bitno da imamo dobru komunikaciju, posebno s roditeljima kako bi prioritetno riješili ono što je njima najbitnije. Također je vrlo važno da odgovornim ponašanjem čuvamo gradsku imovinu u interesu zaštite dječje sigurnosti te kako bi i buduće generacije mogle uživati u očuvanim igralištima, kaže Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97.

Šijana i Hidrobaza

Grad Pula je u posljednjih pet godina uložio više od sedam milijuna kuna u izgradnju i održavanje dječjih igrališta te planova za daljnja uređenja ne nedostaje, ali će ipak neka bolja vremena za kompletnu izgradnju pričekati dječja igrališta na Velom Vrhu, Antena, u Kapelerima i Zahtilinoj ulici.

Svakako se ponosno ističe nedavna kompletna rekonstrukcija dječjeg igrališta u Ulici Jurja Žakna u Šijani. Uz hortikulturno uređenje okoliša, mališane su obradovala potpuno nova igrala, vrtuljak sa sjedalima, klackalica za dvoje, kombinirane sprave, kombinirana sprava s toboganom, ljuljačka, didaktička igračka/kućica, grifovi, toranj s toboganom i elementima za penjanje i trampolin.

Također, djeca mogu uživati i u novom tematskom dječjem igralištu na Hidrobazi koje je opremljeno multifunkcionalnim igralom namijenjenim djeci od 6 do 12 godina za vježbanje snage i agilnosti, dok su avioni i hangari, čime je ujedno zaokružena tematska priča Hidrobaze, namijenjeni mlađoj djeci.

Dobrodošli prijedlozi

Kao i do sada, Grad Pula i trgovačko društvo Castrum Pula 97 adrese su na koje se građani mogu obratiti ako imaju bilo kakva pitanja vezana za dječja igrališta. Isto tako prijedloge vezane uz daljnje uređenje gradskih dječjih igrališta te sanaciju postojećih oštećenja građani mogu uputiti Castrumu na e-mail igralista@castrum-pula.hr ili pozivom na broj telefona Castruma 052/535-710.

Povratak na novosti