Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

Obnova Dječjeg kreativnog centra odlično napreduje

Objavljeno 20.05.2020. u 01:44 PM

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao bivši Pionirski dom, intenzivno se izvode prema planiranoj dinamici i u skladu sa terminskim planom, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju.

„Realizacijom ovog projekta osigurat ćemo našim najmlađima da nastave razvijati svoju kreativnost i slobodan izražaj u uvjetima koji zadovoljavaju najviše standarde. A budući kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, gotovo pa je i nepotrebno naglašavati da njegovo uređenje apsolutno predstavlja prioritet. Izrazito smo zadovoljni što radovi odlično napreduju, usprkos posebnim okolnostima i uvjetima u kojima smo se našli i prilagodili. Grad Pula će i dalje nastaviti s pružanjem podrške korisnicima i svim mališanima koji će u obnovljene prostore ući početkom pedagoške godine“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Izvođač radova, društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina, odabran kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, planira ugovorene radove završiti do kraja ljeta odnosno prije ugovorenog roka, a kako bi mališani novu obrazovnu godinu dočekali u novim prostorima.

Trenutno se provode unutarnji radovi i to II. faza elektroinstalaterskih radova (ugradnja rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača), bojanje I. kata i nivelacija podova prije ugradnje podnih obloga, gletanje zidova prizemlja a sve prije izrade konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča, montaža nove kotlovnice u podrumskim prostorijama te demontaža skele oko objekta nakon završetka izrade fasade. Montirana je nova gromobranska instalacija te su završeni svi limarski radovi na objektu.

Vrijednost investicije obnove DKC-a iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Naime, putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem Javnog poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu. Od početka obnove, dakle od rujna 2019. godine za dosadašnje radove utrošeno je oko 4,8 milijuna kuna.

„Bitnim smatramo istaknuti činjenicu da ovaj model obnove omogućuje značajna bespovratna sredstva iz fondova EU čime smanjujemo teret gradskog proračuna. Projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se onda mogu kvalitetno iskoristiti za dodatno podizanje društvenog standarda najmlađih generacija“, naglasio je pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., društva koje upravlja zgradom DKC-a.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin). Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca zamjenu svih podnih obloga, izradu poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode te uređenje okoliša i izradu novih kaskadnih zidova. 

Također, sanirat će se ogradni zid, postavit će se nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište bit će osvijetljeno LED rasvjetom,  te će se rekonstruirati rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat. Izradit će se nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Tijekom izvođenja radova obnove, svim korisnicima Dječjeg kreativnog centra privremeno su osigurane  alternativne lokacije, s time da je njihovo korištenje usklađeno s odlukama Stožera civilne zaštite te uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Obzirom na mjere prevencije daljnjeg širenja zaraze i posebnih okolnosti rada, moramo pohvaliti organizaciju koja omogućuje da korisnici u najvećoj mogućoj mjeri i dalje prate brojne zanimljive programe koji se distribuiraju preko lokalne televizije i drugih elektroničkih medije te društvenih mreža“, zaključio je pulski gradonačelnik.

Povratak na novosti