Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama
  • Castrum 97 - Pula / upravljanje zgradama

Novosti i obavijesti

U dječja igrališta te u moderna i djeci atraktivna igrala godišnje se uloži VIŠE OD MILIJUN KUNA

Objavljeno 06.04.2021. u 10:54 AM

Primarna djelatnost trgovačkog društva Castrum Pula 97 je upravljanje zgradama. Pulski upravitelj upravlja s više od 650 stambenih i javnih zgrada, a povjereno mu je i održavanje upravnih zgrada Grada Pule. Jedini je upravitelj sa službom kućnih majstora za hitne intervencije, a zadužen je i za održavanje gradskih dječjih igrališta i parkova za pse. Na području svih mjesnih odbora u posljednje je vrijeme zamjetno podizanje standarda dječjih igrališta. Brojna igrališta su obnovljena i uređena, pojedina potpuno rekonstruirana s modernim igralima i antistres podlogom. O tome, među ostalim, razgovaramo s pročelnikom Ureda Grada i direktorom tvrtke Castrum Pula 97 Aleksandrom Matićem.

Proljetne aktivnosti

- Pulskih 66 dječjih igrališta u 16 mjesnih odbora, 13 igrališta u dječjim vrtićima te dva parka za pse zaposlenici Castruma svakodnevno obilaze, dokumentiraju i saniraju oštećenja nastala uslijed vandalizma koja su, nažalost, i nadalje prisutna, izvode bravarske, stolarske, ličilačke i ostale zahvate neophodne za uklanjanje kvarova i nedostataka, kose travu i čiste podloge i sprave. Igrališta se kontinuirano, cijele godine održavaju i uređuju. Svakodnevno, uključujući i dežurstva subotom, naši ih djelatnici obilaze te provjeravaju ispravnost i sigurnost sprava i igrala, zaštitnih ograda, klupa, podloga, znakova s uputama i slično. Zakoračili smo u proljeće kada djeca više vremena provode na igralištima pa su opsežnije i aktivnosti djelatnika Castruma, posebno certificiranih za održavanje dječjih igrališta. Imamo veliku podršku nadležnog gradskog odjela, ali i veliku potporu građana koji nam raznim komunikacijskim kanalima ukazuju na potrebe, što su nam smjernice za djelovanje.

- Pandemija koronavirusa sigurno je odgodila određene projekte. Možete navesti koje su rekonstrukcije i sanacije provedene u posljednje vrijeme?

- Grad Pula je prijatelj djece što je vidljivo i u kvalitetno uređenim dječjim igralištima. U posljednje dvije godine izgrađena su nova igrališta u Gervaisovoj ulici i na Trgu kralja Tomislava, u Vitasovićevoj, u Ulici Kašćuni u Štinjanu, u Valdebeku, Ulici Jurja Žakna u Šijani, dok su brojna druga renovirana i opremljena modernim igralima i antistres podlogom. Uređena su igrališta u Osječkoj, Ulici Sisplac i Gortanovoj, na Zeleniki, u Valmadama, pored utvrde Monvidal, Vukovarskoj, Kochovoj, Japodskoj ulici, na Velom Vrhu između Sponzine i Ulice braće Leonardelli, Gregovici i Ulici Istarskog razvoda, Koparskoj 31-33 te na ostalim lokacijama u skladu s potrebama.


Pandemija koronavirusa odgodila je izgradnju dječjeg igrališta kod škole Veli Vrh u Zahtilinoj za koje je izrađena projektna dokumentacija te je u prvom kvartalu prošle godine pokrenut postupak javne nabave za izgradnju. Nismo odustali, samo je realizacija odgođena. Od početka ove godine u Ulici Croazia zamijenjeni su stari tobogan i klackalica te postavljena nova kombinirana penjalica i zamijenjena drvenarija na dvjema klupama. Za proljetnih dana izradit će se antistres podloga. Na igralištu u Krležinoj postavljeno je novo kombinirano igralo, penjalica s toboganom, dok je u Revelanteovoj nova kombinirana penjalica s dva tobogana. U Drenovici su, na zahtjev mještana, postavljene dvije nove sprave, kućica i dvostruka ljuljačka, a u pripremi je postavljanje antistres podloge na igralištu u Rohregerovoj ulici. Na svim ljuljačkama upravo se mijenjaju ovjesi te provodi redovita košnja.

Za djecu s invaliditetom

- Koja dječja igrališta su prilagođena djeci s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću?

- Na igralištima u Vitasovićevoj ulici, na Monte Zaru, Trgu kralja Tomislava, u Kašćunima, Titovom parku, Gregovici, Revelanteovoj ulici ugrađene su sprave prilagođene djeci s invaliditetom, smanjenom pokretljivošću i problemima u razvoju. Posebno se ističu njihaljke i vrtuljci. Grad Pula oduvijek je pridavao velik značaj osobama s invaliditetom i posebnim potrebama tako da je u planu ugradnja ovakvih igrala i na ostalim igralištima. Sve prijedloge za daljnje uređenje gradskih dječjih igrališta te sanaciju postojećih oštećenja građani mogu uputiti društvu Castrum Pula 97 na e-mail igralista@castrum-pula.hr ili pozivom na broj telefona Castruma 535-710.

- Koliko se godišnje ulaže u održavanje i uređivanje dječjih igrališta? Ima li naznaka nekih novih lokacija?

- Budući da je Gradu Puli imperativ održavanje visokih standarda i u postojeća igrališta i u nova, moderna i djeci atraktivna igrala, godišnje se uloži više od milijun kuna. Konkretno, u posljednjih pet godina Grad je investirao više od sedam milijuna kuna za izgradnju i održavanje dječjih igrališta. Grad osluškuje zahtjeve građana i mjesnih odbora te se razmišlja o izmještanju nekih igrališta, ali i o novim lokacijama za koje se mora izraditi projektna dokumentacija.

- U ovoj neočekivanoj i izazovnoj situaciji, kada globalno gospodarstvo već neko vrijeme trese pandemija koja ostavlja snažne i dugotrajne posljedice na poslovanje, do izražaja dolazi spremnost tvrtki odnosno menadžmenta da se adekvatno i brzo prilagode novim okolnostima. Kako je na ovu krizu odgovorio Castrum kao najveći upravitelj zgrada na području Pule i čitave Istre?

- Ovom nepredvidivom izazovu koje traje već godinu dana, što se tiče poslovanja Castruma Pula 97, pristupili smo racionalno. Kako je riječ o velikoj odgovornosti za cjelokupno poslovanje društva, posebno u očuvanju radnih mjesta i zaštiti klijenata, kupaca i dobavljača, ali i održivosti poslovanja i nakon krize, trebali smo se prilagoditi i fokusirati prije svega na očuvanje zdravlja djelatnika. Uprava društva za sve zaposlenike izdala je smjernice za postupanje u novoj situaciji, uz transparentnu komunikaciju koja pomaže umanjiti osjećaj nesigurnosti. Ovakvim pristupom dajete do znanja da vodite brigu kako o očuvanju radnih mjesta, tako i o budućem poslovanju. Napominjem da je ukupan broj djelatnika zaposlenih u Castrumu Pula 97 ostao nepromijenjen.

- Kako ste organizirali rad službi sukladno mjerama Stožera civilne zaštite da operativno poslovanje ne trpi?

- Rad u službama je optimiziran planiranim rasporedom obavljanja posla svih zaposlenih, korištenjem godišnjih odmora, radom od kuće, kako bi prvenstveno očuvali zdravlje ljudi, ali i održali nesmetano poslovanje i stabilnost u maksimalnoj mjeri. Prepoznali smo prednosti digitalizacije te nastavili s ulaganjima u digitalne tehnologije. Na terenu su, sukladno potrebama, angažirani Služba tehničke pripreme, održavanja, upravljanja i nadzora kao i Služba kućnih majstora, prvenstveno radi sigurnosti vlasnika, poštujući sve zdravstvene mjere i upute. Služba kućnih majstora pravovremeno reagira na puknuća cijevi, poplave, kvarove električnih instalacija i ostale hitne intervencije kako u višestambenim, tako i u javnim objektima.

24-satna dostupnost

- Upravo je naša konkurentna prednost u 24-satnoj dostupnosti, brzini, efikasnosti i kvalitetnoj isporuci usluge po povoljnim tržišnim cijenama. Ključ uspjeha našega poduzeća je održiva konkurentnost i dostupnost suvlasnicima svih stambenih objekata kojima upravljamo, ali i osobama koje ne mogu, ne znaju ili nemaju vremena za kućne popravke. Pored sitnih popravaka nudimo i usluge renoviranja odnosno adaptacije objekata po sistemu "ključ u ruke". Također, neovisno o tome što su u Društvenom centru Rojc ograničene aktivnosti, domari moraju biti prisutni radi kontrole i provedbe naputaka kao i dnevne provjere i kontrole objekta.

- Zbog situacije s koronavirusom već je dvaput odgođen poziv za energetsku obnovu stambenih zgrada, a upitna je i objava poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Što će biti s tim projektima?

- S obzirom na koronakrizu i potrese koji su zadesili Hrvatsku, razumljiva je odgoda ovih poziva. Castrum Pula 97 ima spremne projekte za energetsku obnovu za sedam stambenih zgrada, dok su za pozive energetske obnove javnih zgrada spremni projekti za INK - Gradsko kazalište Pula te za poslovnu zgradu na Forumu 2 i 3. Projektantska vrijednost pojedinačnih investicija, koje uključuju obnovu vanjske ovojnice, modernizaciju sustava grijanja i hlađenja, izmjenu sustava rasvjete te daljinsko očitanje potrošnje energije, iznosi devet milijuna kuna bez PDV-a. Također, u tijeku je izrada projektne dokumentacije prema idejnom projektu te izrada glavnog projekta energetske obnove javne zgrade na adresi Flanatička 29, s prijedlogom ugradnje dizala prema konzervatorskim uvjetima. Aktivno pratimo pozive za energetsku obnovu te smo od 2016. do 2021. godine kroz te projekte ostvarili sufinanciranje od 4,4 milijuna kuna.

- Unatoč koronakrizi, prošlu godinu obilježila je velika investicija Grada i Castruma - otvorenje energetski obnovljene zgrade Dječjeg kreativnog centra, bivšeg Pionirskog doma.

- Nakon punih pet godina pripreme projekta te godinu dana građevinskih radova, dugo očekivana obnova Dječjeg kreativnog centra uspješno je završena. Grad Pula kao Grad - prijatelj djece brine o svojim najmlađima kojima je ovdje osiguran najviši standard boravka i rada. Uz sufinanciranje energetske obnove zgrade iz Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Grad Pula je uložio znatna financijska sredstva za dodatne radove prema zahtjevu korisnika, sve da bi naša djeca bila još zadovoljnija, kreativnija i sretnija. Ovakav model obnove jedinstvena je prilika kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU-a, ostvaruju se energetske uštede, smanjuju se režijski troškovi, a novac se može znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda.

Odgovornost i solidarnost

- Neminovno je da će epidemija koronavirusa ostaviti duboke tragove prvenstveno u društvu, ali i poslovanju. Koja je poruka vašim djelatnicima, klijentima, našim čitateljima?

- Samo ako i nadalje budemo odgovorni prema sebi i okolini, oduprijet ćemo se ovom izazovu te molim naše cijenjene klijente za razumijevanje i suradnju kako bismo zajedničkim trudom minimalizirali posljedice ove pandemije. U današnjem svijetu, gdje nam je sve dostupno u par klikova ili koraka, pozivam sugrađane da redovito prate Facebook i internetske stranice Grada Pule na www.gradpula.hr te službenu Viber zajednicu Grad Pula - Citta' di Pola, kao i Facebook i internet-stranice Castruma Pula 97 na www.castrum-pula.hr vezano za nove aktualne teme i preporuke.

Povratak na novosti